Open/Close Menu Dr.Harza Tamás felnőtt háziorvos, Szabadbattyán - Kőszárhegy
Ügyeletes orvos felveszi a beteg adatait

2024.február 1-jétől az orvosi ügyelet új száma 1830!

Az eddigi években ismert telefonszámon és helyen a háziorvosi ügyeleti ellátás elérhetősége megszűnik. Helyette az Országos Mentőszolgálat szervezésében indul új formában az ügyeleti betegellátás.
Kedves szabadbattyáni és kőszárhegyi pácienseink ellátása továbbra is Székesfehérváron, de megváltozott helyszínen, a Szent György Kórházban fog történni. Az ügyeleti rendszer új telefonszáma a 1830-as ingyenesen hívható vonal lesz, ahol az Országos Mentőszolgálat mentésirányító szakemberei fogadják majd a hívást (hasonlóan a 112-re érkező segélyhívásokhoz).

A beteg a központi telefonszám hívásával szakszerű tanácsot kap (mentőtiszt vagy orvos
kapcsolásával) vagy, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót küldenek.
Amennyiben a bejelentés információi alapján életveszély gyanúja merül fel, azonnal mentőt
riasztanak, így biztosítva, hogy a betegek számára a legmegfelelőbb ellátási formát tudják adni.

Mentő beteget ad át a sürgősségi osztályon

Betegátadás a sürgősségi osztályon

Nem életveszélyt okozó, de sürgős megoldást kívánó esetekben a betegnek személyesen a sürgősségi ügyeleti telephelyen kell megjelennie Székesfehérváron.

A házi felnőttorvosi ügyeleti ellátás praxisunk lakosai számára a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház területén lévő ügyeleti ellátó ponton fog történni, mely a Sürgősségi Osztály szomszédságában fog elhelyezkedni. Beérkezéskor szakképzett egészségügyi szakemberek fogják eldönteni, hogy a páciens állapota kórházi sürgősségi ellátást vagy háziorvosi ügyeleti ellátást fog-e igényelni, melyet követően a megfelelő ellátóhelyre irányítják őt.

A 1830-as ügyeleti telefonszám hétköznap 16:00-08:00 között, míg munkaszüneti napokon egész nap hívható.

Az új rendszer értelmében kettéválik a munkaidőn kívüli ellátás:

  • HÁZIORVOSI ÜGYELETI ELLÁTÁS:
    Hétköznapokon: 16:00-22:00 között,
    Szombat, vasárnap és ünnepnapokon 08:00-14:00 között érhető el.
  • SÜRGŐSSÉGI ÜGYELETI ELLÁTÁS
    Hétköznapokon 22:00-08:00 között
    Szombat,vasárnap és ünnepnapokon 14:00-08:00 között érhető el

Összefoglalva: a HÁZIORVOSI ÜGYELETI ellátó ponton megjelenő páciensek (nincs életveszély, nem igényelnek azonnali sürgősségi ellátást) ellátását 16:00-tól 22:00-ig és hétvégén 08:00 és 14:00 óra között orvos fogja végezni, hétköznap este 22:00 után és hétvégén 14:00 órát követően valószínű, hogy nem orvossal fognak találkozni, hanem mentőtiszt vagy egyéb egészségügyi szakszemélyzet fogja ellátni őket.
Természetesen amennyiben a páciens állapota megköveteli, betegosztályozási (triázs) alapelveknek megfelelően a kórház Sürgősségi Osztályára kerül.

Nagyon fontos dolgot kell hangsúlyozni: a háziorvosi ügyeletnek eddig sem volt feladata a banális felső légúti fertőzések ellátása, a krónikus mozgásszervi panaszok vizsgálata (pl.más fenyegető tünetek hiánya esetén fennálló derékfájás), hetek óta húzódó panaszok ügyeletben történő gyógyítása. Most ez az új rendszerre fokozottan igaz. Természetesen senki nem várja el egy laikustól, hogy pontosan megítélje állapotának sürgősségét, de azt igen, hogy adott esetben a láz- és fájdalomcsillapítás módszereivel tisztában legyen, és a házipatikában levő gyógyszerekkel elkezdje a kezelést. Felső légúti hurutos megbetegedés esetén sem kell aznap ügyeletre sietni, tüneti szerekkel nyugodtan ki lehet várni a következő munkanapon induló háziorvosi rendelést.

Általános tanácsként azt lehet megfogalmazni, hogy a jelentkező panaszok kapcsán célszerű átgondolni, orvosi értelemben vajon várhat-e az ellátás a következő munkanapig?
Ha igen, akkor célszerű inkább megvárni vele a következő háziorvosi rendelést.

Természetesen ha kétség vagy kérdés merül fel, akkor nyugodtan hívják a 1830-as telefonszámot, megbízható és rutinos szakembertől fognak tanácsot kapni. Ha pedig személyesen kíván megjelenni az ügyeleti ponton, mindenki meg fogja kapni az állapotának megfelelő ellátást.
A fenti javaslatok betartása esetén, talán csökkenő számban lesznek indokolatlan megjelenések, és valószínűleg rövidül a várakozás is a kórház Sürgősségi Osztályán vagy a Háziorvosi Ügyeleti ponton.

Write a comment:

Vészhelyzet esetén        112