Open/Close Menu Dr.Harza Tamás felnőtt háziorvos, Szabadbattyán - Kőszárhegy
Ugyan tavasszal kifelé megyünk az influenza szezonból, de még mindig nagy számban fordulnak elő felső légúti hurutos megbetegedések. Ezek döntő többségét vírusfertőzés okozza.

Mi a teendő, ha valakinél vizes orrfolyás, orrdugulás, torokfájás, torokkaparás, köhögés, végtagfájdalom, hőemelkedés, láz, fejfájás, gyengeség jelentkezik?

Patikában kapható tüneti szerek alkalmazása javasolt, melyet bárki elkezdhet szedni otthonában:

 • 38 C-ot meghaladó testhőmérséklet esetén lázcsillapító,
 • orrspray,
 • torokfertőtlenítő tabletta,
 • száraz köhögés esetén köhögéscsillapító,
 • felszakadó köpet jelentkezésekor köptető,
 • C- és D-vitamin szedése,
 • bőséges folyadékfogyasztás,
 • infralámpával történő arcmelegítés,
 • erős fizikai munka kerülése,
 • tömegközlekedési eszközökön, bevásárláskor maszk használata javasolt.

Szükséges-e orvoshoz fordulni ezen tünetek jelentkezése esetén?

Amennyiben csupán enyhe tünetek jelentkeznek és a munkáját el tudja látni, akkor sem táppénz, sem orvoshoz fordulás nem indokolt. Szövődménymentes esetben ezen felső légúti vírusfertőzések teljes átfutása 1 hét, és tüneti szerekre gyógyul.

Kell-e antibiotikumot szedni ilyenkor? Gyorsabban gyógyul-e a beteg, ha már az elején elkezd valami erősebb antibiotikumot szedni?

Egyáltalán nem. A fenti részletezett vírusfertőzésekre teljesen hatástalan az antibiotikum, a szövődményeket megelőzni nem lehet vele, a feleslegesen szedett antibiotikumok pedig komoly mellékhatásokat okozhatnak, és fokozhatják a baktériumok rezisztenciáját is – ezáltal később, amikor tényleg szükség lenne rájuk, bizonyos kórokozókra már nem fognak hatni.

Mikor kell mégis orvoshoz fordulni?

 • ha a panaszokban 3-4 nap után nem jelentkezik javulás
 • az orrváladék sűrű sárgás-zöldes jellegűvé válik
 • a köpet is besűrűsödik
 • 3 nap után is 38 C feletti láz jelentkezik
 • a beteg általános állapota romlik
 • nehézlégzés lép fel

Csökkent immunvédekezésű betegek, idősebb korosztály, krónikus betegséggel kezeltek esetén már az első tünetek jelentkezése esetén indokolt lehet az orvosi konzultáció, melyet kezdetben minden esetben telefonon vagy interneten tegyünk meg, ugyanis így dönthető el, hogy az esetleges orvosi vizsgálatnak mi az optimális időpontja, amikor a fertőző beteg nem veszélyezteti a váróban esetlegesen megjelenő várandós kismamák és a többi beteg egészségét. Ebben az esetben az orvos az összes körülmény figyelembevételével és szakmai szempontok alapján fog dönteni a követendő kezelésről.

Súlyosabb tünetek, kifejezett köhögés, láz, rossz általános állapot esetén táppénz indokolt lehet, ez esetben keresőképtelenségi igényét nem napokkal később, hanem aznap(!) szíveskedjen mindenki jelezni.

Végezetül fontos megjegyezni, hogy a cikk írásának idejében a COVID-19 pandémia végéhez közeledünk. Ez nem jelenti azt, hogy a SARS-CoV-2 vírus eltűnik, hanem azt, hogy sok más kórokozóhoz hasonlóan folyamatosan jelen lesz a lakosság körében, megbetegedéseket okoz, és ezek klinikai, járványügyi kezelése hasonló elvek szerint történik, mint a többi kórokozónál.

Negatív Covid gyorsteszt

Covid teszt

Ezen vírus kimutatására szolgáló tesztet akkor indokolt végezni, ha az a beteg kezelését ez döntően befolyásolja, a páciens vagy valamelyik hozzátartozója veszélyeztetett csoportba tartozik, eü. vagy szociális intézményi dolgozó, vagy a tünetes betegnél kórházi kezelés válik szükségessé. Teszt elvégzése a gyógyszertárakban szabadon kapható önteszttel elvégezhető. Karantén kötelezettség jelen pillanatban nincs. Pozitív esetben a tünetes betegnek a klinikai tünetek megszűnéséig célszerű otthon tartózkodnia, és a legszükségesebb esetekben, amikor pl. orvosi vizsgálatra kell mennie, akkor 5 napig maszkot kell viselnie.

Bízunk benne, hogy a téli időszakban előforduló vírusfertőzések száma a jó idő beköszöntével csökkenni fog, de teljes eltűnésük nem várható, tehát a fent leírtakat egész évben érdemes megszívlelni.

Vészhelyzet esetén        112